Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Blog

Pielea este considerat cel mai mare organ al omului, un organ conjunctivo-epitelial ce imbraca in intregime corpul cu exceptia orificiilor naturale (gura, nas, uretra, vagin, anus) unde exista mucosae.

Suprafața pielii, la un om matur și talie mijlocie, este de 1.5-1.8 m2.

Greutatea totala a pielii este de circa 20% (în medie 14–16 kg), din care circa 15% reprezintă hipodermul, circa 5% de derm și sub 1% de epiderm

Grosimea pielii variază functie de zone: este subțire pe față, mai groasă pe corp si grosimea cea mai mare se afla pe zona palmelor si talpilori. Dintre straturile pielii epidermul e cel mai subțire (între 0.03-1 mm), dermul este mai gros (are între 0.5-0.8 mm la față, 2-2.5 mm pe torace), iar hipodermul are variații mari regionale.

Astfel, pielea are in general o grosime de aprox 3-4 mm, grosimea cea mai mica se gaseste la pleoape 0.5 mm sau gat)

Copiii au pielea mai subtire decat adultii, iar adultii mai groasa decat batranii. Pielea femeilor este mai subtire decat a barbatilor.

Elasticitatea pielii se datorează, în primul rând sistemului fibrilar dermic și mai ales fibrelor elastic, este foarte mare, ea putandu-se intinde foarte mult fara a se rupe. O fasie de 2 cm suporta o greutate de 2 kg fara a se rupe. Pielea poate sa se intinda lent, producandu-se o fuptura de fibre in derm fara plaga exterioara dar lasand drept urme vergeturile.

Culoarea pielii variaza dupa rasa de la alb deschis pana la negru inchis, cu variatii de nuante si culori intre cele doua extreme.

Culoarea pielii depinde de:

 • cantitatea de pigment melanic care conferă nuanțe de la pielea albă (lipsa pigmentului), până la cea neagră (excesul de melanină).
 • gradul de vascularizație capilară determină nuanța roz-roșie. Culoarea pielii depinde și de cantitatea de hemoglobina. Pielea copiilor mici este bogat vascularizată și mai subțire, motiv pentru care e roză.
 • grosimea pielii influențează culoarea ei: pielea copiilor mici e mai subțire și e roză, pielea de pe palme și plante are o culoare gălbuie datorită stratului cornos (keratinei) mai ales în condiții de hiperkeratoză. Abundența keratohialinei (strat granulos) conferă pielii o culoare albă.

Varsta si sexul conditioneaza modificari de coloratie, copiii si femeile tinere avand culoarea mai deschisa decat barbatii adulti. La ambele sexe la batranete, culoarea pielii este mai inchisa.

EPIDERM

La o analiza in detaliu a epidermei, se observa ca celulele ce formeaza epiderma cresc ca si numar de la membrana bazala catre suprafata pielii.

Aceste ajung sa se deshidrateze si sa fie eliminate din piele in calitate de celule moarte.

Este stratul periferic al pielii si este alcatuit din 6 zone suprapuse :

 1. stratul bazal (germinativ)
 2. stratul filamentos/ spinos
 3. stratul granulos
 4. stratul lucid (transparent)
 5. stratul cornos
 6. stratul exfoliativ

DERM

Dermul este stratul de mijloc al pielii, situat intre epiderm si hipoderm. Dermul este alcatuit din tesut conjunctiv dens, in care se gasesc vase de sange si limfatice, terminatii nervoase si anexe cutanate.

Dermul este împărţit structural în două straturi:

 • derm papilar
 • derm reticular (corion sau dermul propriu zis)

HIPODERM

Este stratul profund al pielii, tesut cutanat si este alcatuit din:

 • tesut conjunctiv lax (bogat in celule adipoase)
 • glomerulii glandelor sudoripare
 • reteaua vasculara si limfatica subcutanata
 • receptori nervosi

Lasa un comentariu: