Ciroza hepatica si impactul asupra pielii

Ciroza hepatica este o afectiune grava a ficatului, cu consecinte semnificative asupra intregului organism. Unul dintre aspectele notabile ale acestei afectiuni este impactul pe care il are asupra pielii pacientilor.

Despre ciroza hepatica

Ciroza hepatica reprezinta stadiul avansat al bolilor cronice ale ficatului, caracterizat prin leziuni ireversibile ale tesutului hepatic. Principalele cauze ale cirozei hepatice includ consumul excesiv de alcool, hepatita cronica si ficatul gras non-alcoolic.

Ficatul este un organ vital responsabil pentru filtrarea sangelui, sinteza proteinelor si detoxifierea substantelor nocive din organism. In cazul cirozei hepatice, tesutul normal al ficatului este inlocuit treptat cu tesut cicatricial, ceea ce afecteaza functiile hepatice normale.

Impactul cirozei hepatice asupra pielii

Unul dintre semnele distinctive ale cirozei hepatice este manifestarea sa pe piele. Pacientii cu ciroza hepatica pot prezenta diverse probleme cutanate, care pot include:

  • Icter : O culoare galben-pal se poate dezvolta pe piele din cauza acumularii de bilirubina, un pigment biliar, in tesuturile organismului.
  • Arae Spider : Mici vase de sange in forma de panza de paianjen pot apare pe suprafata pielii, fiind asociate cu problemele hepatice.
  • Petechii : Aparitia de pete rosii mici sub piele poate fi un semn al cirozei hepatice si a disfunctiei hepatice.

Pielea devine adesea sensibila la atingere, iar mancarimile pot fi prezente. De asemenea, uscaciunea excesiva a pielii poate fi o consecinta a afectiunii hepatice.

Tratament si ingrijire a pielii in ciroza hepatica

Tratamentul cirozei hepatice se axeaza pe gestionarea simptomelor si incetinirea progresului bolii. In ceea ce priveste ingrijirea pielii, pacientii sunt sfatuiti sa mentina o hidratare adecvata, sa evite expunerea excesiva la soare si sa foloseasca produse de ingrijire a pielii potrivite.

Este esential ca pacientii cu ciroza hepatica sa consulte un medic pentru a primi recomandari specifice in functie de stadiul bolii lor.

Frequently asked questions despre ciroza hepatica si piele

Ce cauzeaza aparitia icterului in ciroza hepatica?

Icterul in ciroza hepatica apare din cauza acumularii de bilirubina in tesuturile corpului, avand dificultati in a fi procesata si eliminata normal de catre ficat.

Cum pot gestiona mancarimile pielii asociate cu ciroza hepatica?

Gestionarea mancarimilor pielii implica mentinerea unei igiene corespunzatoare, folosirea unor produse de ingrijire a pielii bland si evitarea expunerii la factori iritanti.

Exista vreun remediu pentru petele rosii aparute sub piele in ciroza hepatica?

Nu exista un remediu specific pentru petele rosii in ciroza hepatica. Tratamentul se concentreaza pe gestionarea afectiunii hepatice subiacente si ameliorarea simptomelor asociate.


Vezi și:

Cristi

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Cristi

Lasă un comentariu